SON DAKİKA

Milliyet Haberleri | Gündemi Yakından Takip Edin
Corona

TURK ADASININ TÜRK ADASI OLDUĞUNU İSPAT EDEN TÜRK: PEKCAN TÜRKEŞ

TURK ADASININ TÜRK ADASI OLDUĞUNU İSPAT EDEN TÜRK: PEKCAN TÜRKEŞ
Bu haber 18 Nisan 2021 - 0:43 'de eklendi. 34.700 kez görüntülendi.

DIŞ İŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU ‘NUN KATKILARIYLA GRAND TURK ADASININ TÜRK ADASI OLDUĞUNU İSPAT EDEN TÜRK: PEKCAN TÜRKEŞ

Profesyonel Turist Rehberi Av. Pekcan Türkeş; Karayip Denizindeki “Grand Turk “ adasıyla ilgili tarihi yanlışlığı fark ederek, Grand Turk adasının bir Türk adası olduğunu Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katkıları ve yaptığı araştırmalar sonucu ispatladı.
TÜRK ADASININ İSMİNİN FES İLE İLGİSİ OLMADIĞINI İSPATLADI

Dünya yüzünde gezip görmediği yer çok azolan, ‘Çok okuyan mı çok gezen mi bilir?’ sorusuna halkımızın verdiği isabetli cevap gereğince, ‘çok gezen’ Av. Pekcan Türkeş’in yolu bir gün Batı Hint adaları da denilen Karayip Adalarına düşer. Karayip adaları, bilindiği üzere ABD’nin güneyinden başlayarak Venezuela’nın kuzey batısına kadar uzanır. Bölge üzerinde yirmi beş ülke; 7000′ den fazla ada, adacık ve kayalıklardan oluşuyor. Bu adalardan biri de Grand Turk adasıdır ve isim Pekcan Türkeş’in dikkatini çeker.
Pekcan Türkeş, yaptığı araştırma sonucu adanın 15.yüzyıldan beri bu adla anıldığını öğrenir. Adanın amblemi 1492 ve ‘KERTENKELE’den oluşmaktadır.
Ansiklopediler buraya ‘Türk’ denilmesinin sebebinin adada bulunan bir çeşit kaktüsün (Melocactus) olduğunu ileri sürmektedir. Kaktüsün üst kısmı FES’e benzetilmiştir.Her ne kadar bu benzetme var ise de bu tarihi gerçeklere aykırıdır.
FES’in Osmanlıya gelişi bu tarihten sonradır. Çünkü ilk defa Osmanlı Sultanı 2.Mahmut 19. Yüzyılda, Fas’tan getirilen fesleri askerlerine giydirmiştir.

DIŞ İŞLERİ BAKANIMIZ “ÇEVRE EKONOMİSİ “ ÜZERİNE DOKTORA YAPMIŞ

Grand Turk adasının isminin 14. Yüzyıldan itibaren kullanıldığını, fesin tarihinin ise 19. Yüzyıla dayandığını belirleyen Araştırmacı yazar Pekcan Türkeş, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Bu olaydan sonra banden -doğruyu yazar, yanlışı bozar- diye bahsettiler. Ben, gerçek bir liderden ilham alarak sesini bulmuş nadir insanlardan biri olan, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile Marmaris’te karşılaştım. Tanışma faslının ardından söz ülkemizin doğru tanıtılmasına getirildi. Ben de, Türkiye Haber Ajansı, Yenigün Gazetesi, Hürriyet Seyahat Eki, Cruise Life ve Cruise & Travel dergilerindeki gezi yazılarımdan bahsettim.
Bu arada GRAND TURK ADASI konusundaki çalışmalarımı paylaştım. London School of Economics’te Çevre Ekonomisi ve Sürdürülebilir Kalkınma üzerine doktora yapmış olan Sayın Bakan bu tarihi yanlışlığa ilgisiz kalmadı. Çavuşoğlu, son derece mültefit davranıp, iddiamı kanıtlamam için çeşitli kaynaklara başvurmam için özellikle o zamanki müşaviri şimdiki Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ile irtibata geçmemi sağlayarak gereken yardımları yaptı.
Cesareti, çalışkanlığı, tevazusu ve dünya siyasetine hakimiyeti ile kamuoyunca takdir edilen Dışişleri Bakanımızın da katkılarıyla geçtiğimiz yıl VİKİPEDİ tarihi yanlışlığını düzeltti.

KRİSTOF KOLOMB VE PİRİ REİS “MEZQUITA” OLARAK KAYDETMİŞ
Tarihi yanlışlığın düzeltilmesi için verdiğimiz uğraşlar sonucunda -Yanlış hesap Bağdat’tan döner-misali, Grand Türk tanımında değişiklik yapıldı.
VİKİPEDİ tanımında Grand Türk için kapsamlı bir açıklama yaptı:
‘Adını şekli Türk fesine benzeyen –Melocactus- adlı kaktüsten aldığı söylenmektedir. Ancak daha sonra bunun doğru olmadığı adaya Türk adının verilirken daha Türklerin fes giymediği ortaya çıkmıştır. Profesyonel Turist Rehberi Pekcan Türkeş; Karayip Denizindeki -Grand Turk- adasıyla ilgili tarihi bir yanlışlığı yaptığı araştırmalar ile düzeltmiştir -Ansiklopedilerde adada bulunan bir çeşit kaktüsün ( Melocactus) üst kısmının Fes’e benzediği için bu adaya –Türk- ismi verildiği yazılıydı. Verilen bu bilgi tarihi gerçeklerle çelişkilidir.
Şöyle ki; Türkler, -fes’i 19.Yüzyılda Osmanlı Sultanı 2.Mahmut döneminde tanımışlardı. Oysa Karayip Denizindeki bu ada, 15.Yüzyıldan itibaren -Grand Turk- olarak tanınıyordu. Ayrıca -Grand Turk- adası, Kristof Kolomb ve Piri Reis’in haritalarında –Mezquita- olarak işaretlenmiş, Türk ve Müslümanlara ait mescid olarak kayıtlara alınmış.”
Pekcan Türkeş; daha sonra haritalarda sözü geçen Küba Eski Havana’daki Mescidi bir başka ifadeyle bu günkü Abdullah Camiiyi ziyaret edip iki rekat da namaz kılmış.

GRAND TÜRK’ÜN ANIMSATTIKLARI

💠30 bin nüfuslu 40 adadan oluşan Turk ve Caicos Adaları’nda yaşayanlarının yarıdan fazlasını Haiti ve Dominik Cumhuriyeti’nden gelen insanlar oluşturmaktadır.
💠Turizm endüstrisi yatırımlarının büyük bir bölümü Kanada, ABD ve Avrupa’dan gelmektedir.
💠Bayrağında Badminton (Kaz tüyünden yapılma) topu bulunan tek ülkedir .
💠Grand Turk aynı zamanda paravan şirketlere kara para aklama cenneti olarak bilinir.
💠 Vergi cenneti ülkelerde faaliyet gösteren ve mudilerinin faaliyet gösterdiği bankalardan farklı bir ülkede ikamet ettiği finansal kuruluşlar olarak tanımlanan Offshore Bankacılık; Grand Turk’te oldukça yaygın.
💠Adalar grubu, 1973 yılından beri iç işlerinde; serbest ama dış işlerinde İngiltere’ye bağımlı bir yönetime sahip durumda. Ülkenin başı Kraliçe Elizabeth. Baş yöneticisi de bir İngiliz valisi. Ama öz yönetimlerinde başbakan, hükümet ve meclis var.
💠 İngiltere’ye bağlı olduğu için trafiğin soldan olduğunu da unutmayın.
💠Turizmin yanı sıra başlıca gelir kaynağı balıkçılık ve meyvecilik.
💠Vergisiz finans hizmetleriyle 500 yabancı bankaya ev sahipliği yapıyor.
💠Ağustostan Ocak ayına kadar yılın en sıcak ve yağışlı günlerini yaşayan bu adaları görmek için en uygun zaman Şubat-Mart aylarıdır.
💠Kızıl Deniz-Sharm-El Sheik’de olduğu gibi burada da Dünyanın en uzun mercan kayalıkları bulunuyor. Tabii Dalma Sporu da bir hayli gelişmiş bu adalarda.
💠 Tişört ve şapkaların üzerinde 1492 sayısı ve İguana sembolü var. Bu yörede nesli tükenmekte olan kaya iguanaları 9 harfinin içine sıkıştırılmış olarak konulmuş.1492 rakamı ise Amerikanın keşfedildiği tarihtir.
💠 Dünyadaki tek kabuklu deniz hayvanları üretim çiftliği Grand Türk’te bulunuyor.
💠Grand Turk’ün spesiyalitesi “Kuskus”.
💠Grand Turk’ün Türklerle kanıtlanabilen tek ilişkisi 2009’daki skandaldır. Karayipler’deki Turks ve Caicos Adaları’nda satın aldığı adayla ismi rüşvet skandalına karışan bir Türk iş adamıyla ilgili açılan soruşturma. Adalarda rüşvet skandalının patlamasının ardından başbakan Michael Misick’in birçok işadamından rüşvet aldığı ortaya çıkmış, belgeler bir süre sonra Wikileaks’ta yayınlanmıştı.

KAŞ’IN “GRAND TURK” ADASI İLE KARDEŞ OLMA PROJESİ

Grand (Büyük) Türk adasının bir Türk adası olduğunu ispatlayan Seyyah Av. Pekcan Türkeş; geçtiğimiz yıl Antalya Kaş Belediye Başkanlığını ziyaret edip, Kaş Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Sertçelik’e Grand Turk’ adası ile “Kardeş Şehir” yapmak için yaptığı çalışmaları anlattı.Ancak Pandemi koşulları nedeniyle şimdilik bu çalışmalara ara verildi.

10 PARMAĞINDA 10 MARİFET PEKCAN TÜRKEŞ

Avukat kimliğinin haricinde Rehber, çocuk oyunları yazarı, seslendirmeci, tiyatrocu, seyyah, gazeteci, TV Yorumcusu gibi çeşitli dallarda, hayatını ömür boyu öğrenmeye ve toplumu bilgilendirmeye adayan Pekcan Türkeş, bu günlerde Milliyet-Vatan-Posta Magazin-Kanal7 Haber -Onur Akay Medya grubunda yazarlık ve SAT7TÜRK TV’de Hukuk ve Turizm yorumculuğuyla haşır neşir oluyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER