13:29 - Erdoğan dünyanın konuştuğu Sednaya Hapishanesi’ni işaret etti
10:49 - Bahçeli: İmralı ile DEM yüz yüze görüşmeli
16:18 - GESKON İzmir İl Teşkilatı Görevden Alındı
12:40 - Yurt dışı harç pulu dönemi sona eriyor
11:30 - Halep’te Şiddet Tırmanıyor: Muhaliflerden Kritik İlerleyiş
17:21 - Kocaeli’de Aile İçinde Cinayet: Baba, Oğlunu Öldürdü, Mahkeme Ceza Vermedi
15:51 - “Sahte Dolar Gündemi: Perde Arkasında Neler Oldu?”
11:03 - Uyku problemleri beynin yaşlanma hızını etkiliyor
10:16 - Yetkisiz çakara ceza artacak, bekçi üst araması yapabilecek
10:12 - Duruşma ambulans şoförü Gıyasettin’in itiraflarıyla başladı!
Haber: Bülent KARACA
Şanlıurfa Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile gerçekleştirdiğimiz sohbetimizin son bölümünde, hazırlanan ve yeni yönetime bırakılan projeler ve ahde vefa konusunu konuştuk.
Belediye başkanlığı döneminde birçok proje hazırladıklarını ve bu projelerin yıllara yayılarak yapılabilecek uzun vadeli projeler olduğunu söyleyen Şanlıurfa Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, hazırlanan bu projelerle Şanlıurfa’nın vizyonunun yenileneceğini ve bu projelerin asıl sahibinin ise Şanlıurfalı vatandaşlar olduğunu belirtti.
Başkan Çiftçi; “Genç bir nüfusuz. Bizler Harran Üniversitesi ile birlikte özellikle Teknokent projesinde ortak olduk. 750 dönümlük kendi ağaç üretim alanımız olmuştur. Ama Teknokentin amacı sadece bir Fidanlık üretmek değildi. Teknokent genç olan Şanlıurfa nüfusunu teknolojiye yatkın olan çocuklarımızı orada programcılığı öreterek onlara yeni bir alan açtırmakta. Üniversite ile birlikte oradaki hocalarımızın da katkılarıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediye başkanlığının da yapabileceği seri çalışmalarla onun insan kaynağı noktası ve kalkınma modeli olarak değerlendiriyor.
İnşallah yani buna yönelik de doğrusu benimde öngörüm bu. Ben 250 sayfalık Şanlıurfa’da yerelden Kalkınma üzerine bir kitap yazmış durumdayım şu an demosu hazırlanıyor. Ben Şanlıurfa ile bunu paylaşacağım. Yerelde nasıl kalkınılır. Dünya nasıl bunu başarmış Türkiye’de yerel yöneticiler kalkınma modeli ne olabilir? Şanlıurfa neye müsait hangi alanda yerelden kalkınabilir bunu da ben paylaşacağım yani Şanlıurfalı hemşerilerime katkımız olsun belki biri bu yönde bir adım atar. Çünkü Şanlıurfa bunu hak ediyor.”
Projeler Arge ve Etüd Başkanlığında
Şanlıurfa Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, büyükşehir belediye başkanlığı döneminde hazırlanan projeler konusunda da bilgiler vererek şöyle konuştu; “Az önce kalkınma projelerini söyledim. Hazırlamış olduğumuz projeleri, plan proje etüd başkanlığında Arge raporlarıyla bazılarının projeleri hazırlandı bazılarının ise sevk edildi. Bunlar hangi projeler? Yıllardır Şanlıurfa’da Akpınar Deresi Karakoyun derisine su bırakılma projesi gündeme gelir. Bu fikir olarak gelir fakat, buna yönelik biz gereken adımı attık. Projeyi DSİ ile birlikte hazırladık kaynak bulma noktasında adım atılabilecek ham suyu da Devteştinin üst noktasında ki gölet kısımlar hepsi projelendirildi bu adım atılabilir.
Bu Şanlıurfa için önemli bir proje. İşte aynı şekilde evet aynı şekilde 20. Zırhlı Tugay Biraz önce bahsettiğim onun şehirden taşınması ve yerinin bir millet bahçesi olarak müthiş yani 4 bin 300 dönümlük bir alan. Şanlıurfa merkezinde kalan bir yer. Bu rezervin iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ve aynı şekilde bizim şu an projesini hazırladığımız Karaköprü’yü Haliliye’ye Haliliye’yi Eyyübiye’ye bağlayan ve her üç ilçemizi de merkez anlamında üniversiteye bağlayan raylı sistem projemiz vardı.
Bu projenin Master planları hazırlandı ulaşım planları hazırlandı. Meclisimiz tarafından karara bağlandı. Ulaşım Daire Başkanlığında bu konuda çalışmaları yapıldı. Projeler hazır kaynak bulunması lazım. Yol genişletmeleri başladı. Köprülü kavşaklar başlattık. Transit geçilmesi lazım Eyüp Peygamber Caddesi Eyyübiye giden Akçakale yolunun 50 metre çıkarılması burası raylı sistemden dolayı 50 metreye çıkması lazım. Çünkü raylı sistem yolun ortasında projelendirildi. Projenin sürekliliğini isterim bir Urfalı olarak.”
3 Buçuk yılda 5 seçim bir darbe atlattık
Şanlıurfa Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, görev yaptığı büyükşehir belediye başkanlığı süresince 3 buçuk yılda 5 seçim ve bir darbe atlattıklarının altını çizerek; “Çünkü Şanlıurfa’yı bir markaya taşıyabilecek. Buna yönelik yabancı kaynaklar ve fonlar oluşturulabilir arkadaşlarımıza bizim önerimiz. Mesela adım attığımız fakat, üç buçuk yıl çok kısa bir süre 5 tane Seçim o dönemde atlatıldı. 15 Temmuz bir darbe girişimi Türkiye atlattı. O dönemde yapabildiklerimizi O 3 yıl içerisinde yapmaya çalıştık. Fakat bu projeler tamamını hazırlayıp kendi kurumumuzda bıraktık. Çünkü projenin sahibi bana göre Urfalılardır. Biz o zaman vizyonumuzu projelere yansıttık.
Bizler bu şehre hizmet etmişiz. AK Parti noktasında 2001’de AK Partinin kuruluşundan beri birçok teşkilat görevlerinde bulundum. İl Başkanlığı Yaptım il Başkan Yardımcılığı görevlerim var. Merkez ilçe başkanlığı yaptım. Aynı şekilde belde belediyesinden geldim. Büyükşehire kadar, Allah Şanlıurfalı hemşerilerimden razı olsun. Beni bu noktaya kadar taşıdılar. Benim gelen yönetimle hiçbir problemim yok. Zeynel Abidin Beyazgül Başkanımla il başkanımızla ve Büyükşehir Belediye Başkanı olarak çalıştım yine benden sonra Merkez İlçe Başkanlığına getirilen bir arkadaşımız. Urfalı şunu iyi bilir yani bu saatten sonra şunu bende arzularım.”
Ahde vefa önemli, fakat kimseye kırgın değilim
Şanlıurfa Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, tamamlanarak açılışı gerçekleştirilen projelere davet edilmemesinin ardında herhangi bir neden bulunmadığını fakat ahde vefanın önemli olduğuna dikkat çekti.
Çiftçi; “Bizim dönemimizde başlanılan bitirilen projelerden bir Allah razı olsun demeyi, bir teşekkür etmeyi bir ahde vefa göstermeyi bir daveti ben de bekliyorum doğrusu.
Ama bu aramızda bir problem olduğu anlamına gelmiyor. Kesinlikle bir problem yok. Belki de yoğunluktan dolayı. 11 Nisan Külliyesi’nin açılışına davet ettiler sağ olsunlar. Bende gittim katıldım açılışa. Çünkü bir eserdir 11 Nisan külliyesi. Sağ olsun Şimdi de benim arzum bizim dönemizde başlanılan hızlı bir şekilde bitirilmesi, çok geciktirilmeden çok çok az konular var. Bunlar gerek trafik eğitim parkı çünkü bu bir eğitim projesidir. Yani çimlendirilmesi ve bitkilendirilmesi, GAP 4. etabını içinde çok fazla bir şey kalmamış. Köprülü kavşakları artık yani Tünelleri yapılmış durumda. Kollar yapılmış bir asfaltlanması temiz bir hale getirilip açılsın bizi davet ederlerse gideriz bizden sonra emeği geçen arkadaşlarımıza gerçekten teşekkürlerimizi sunarız.
Kendi dönemimizde de emeklerimiz oldu. Vizyonumuz oldu. Çok yorulduk arkadaşlarımızla arkadaşlarımızı da çok yorduk. Bu projeleri başlatmak önemlidir başlanılan her proje bitmeye mahkumdur. Bakın Eyyübiye ilçemizde başlatmış olduğumuz hayvan pazarı hayvan Borsası bölgede Türkiye’de olmayan borsalardan bir tanedir. Şu an çalışmaları yapılıyor ama hızlı bir şekilde bitirmesi lazım bunun kaynaklarını çözdük. Bakanlıkla yatırım Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı ile bu işleri tamamladık. Arzumuz Urfa Şanlıurfa düşündük Hep onlar için varız arkadaşlarımız davet ederlerse gideriz. Teşekkür ederiz onlara davet edilmesi konusu yönetimin takdiridir. Kendi çalışmalarını yürütsünler Şanlıurfa’ya çalışsınlar. Biz fert olarak, Nihat Çiftçi olarak çok önemli değiliz. Önemli olan şehirdir.”