SON DAKİKA

Milliyet Haberleri | Gündemi Yakından Takip Edin
Corona

Güçlü bir bağışıklık sistemi için nasıl beslenmeliyiz?

Güçlü bir bağışıklık sistemi için nasıl beslenmeliyiz?
Bu haber 20 Aralık 2020 - 19:09 'de eklendi. 330.175 kez görüntülendi.

Diyetisyen Öykü Maral Dağtekin maddeler halinde Covid-19 sürecinde dikkat edilmesi gereken beslenme tüyoları verdi.

VİTAMİN VE MİNERALLER

Güçlü bir bağışıklık sistemi için üzerinde durulan ve covid-19 için yapılan birçok bilimsel makalelere konu olan A,C,D ve E vitaminleri , Çinko,bakır,selenyum ve demir gibi mineraller antioksidan vitamin ve minerallerdir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme stiliniz var ise ve herhangi bir emilim bozukluğunuz yok ise bu vitamin ve minerallerde eksiklik görülmez. Ancak eksikliğiniz varsa sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz gerekli görürse takviye verecektir. Ancak bir yandan da daha sağlıklı beslenmeniz gerektiği yönündeki bu sinyalleri dikkate almalı ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemelisiniz.

PROBİYOTİKLER

Günümüzde birçok bireyin bağırsak florası bozulmuş durumdadır ve bağırsaklar bağışıklık sisteminden ruh sağlığına kadar birçok sistem için çok önemlidir. Bunun için bol probiyotik içeren yoğurt,kefir,turşu gibi fermente ürünler beslemeye eklenmeli ve gerekirse takviye alınmalıdır.

  • D VİTAMİNİ
  • D vitaminini Covid-19 pandemisi sürecinde çok daha fazla duyar olduk vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Bunun yanısıra d vitamini içeren yumurta sarısı,balıklar,mantar,soya ve badem sütleri maydanoz,yonca,ısırganotu,mantar,patates gibi besinler olmasına karşın eksiklik durumunda emilimleri yeterli olmamaktadır. Bu nedenle D vitamini eksiliğiniz varsa mutlaka doktor kontrolünde bu eksiklik tamamlanmalıdır.

QUERCETİN

Enflamasyonu azaltması,kan damarları ve kalp sağlığına olan olumlu etkileri ile bilinen Quercetinyeşil yapraklılar, soğan, elma, domates, bazı meyveler ve brokoli de dahil olmak üzere bitkilerde bulunan bir tür antioksidandır.Uzakdoğuda yapılan çalışmalar Covid-19döneminde etkili olduğunu gösteriyor.

OMEGA 3

Balık,keten tohumu,chia tohumu,ceviz gibi besinlerde bulunan Omega 3 de bağışıklık sistemimiz için oldukça önemli bir yer tutuyor. Haftada en az 2 kere balık tüketmeye çalışmalıyız ve beslenmemize daha fazla omega  3 içerikli besinleri dahil etmeliyiz. Özelikle diyabet gibi kronik hastalığı olan bireylerin uzman kontrolü ile takviye olarak da almasında fayda vardır.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER