SON DAKİKA

Milliyet Haberleri | Gündemi Yakından Takip Edin
Corona

HER KASKOYA GÜVENMEYİN   GÜVENLE YOLA ÇIKIN

HER KASKOYA GÜVENMEYİN   GÜVENLE YOLA ÇIKIN
Bu haber 09 Haziran 2021 - 14:29 'de eklendi. 65.754 kez görüntülendi.

Sigorta şirketleri arasındaki rekabet araç kaskolarının teminatlarına yansıdı. OSG SİGORTA Genel Müdürü Mehmet Daştan  aracını kasko yapacakları uyararak ‘poliçenizin teminatlarının  dolu olmasına dikkat edin’ dedi.

KASKO YAPTIRIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
UZMANIN KALEMİNDEN

Son zamanlarda döviz kurlarındaki artış, pandeminin etkisi ile piyasalarda sıfır km ve ikinci el araç bedelleri oldukça yüksek. Hal böyle olunca kasko yaptırmadan aracımıza binmek gerçekten cesaret ister oldu Peki kasko yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz? En önemli noktaları sizin için özetlemeye çalıştık. Öncelikle belirtelim ki poliçenizi yaptıracağınız sigorta şirketi çok önemli. Sigorta şirketine karar verirken mutlaka araştırın. Poliçenizi yaptırırken, aracınıza standart donanım dışında ek olarak yaptırdığınız aksesuarlar var ise bunları araç bedeline mutlak suretle eklemelisiniz. Yine aracınıza sonradan eklenmiş bir LPG sitemi var ise poliçenize ekletmeyi unutmayın aksi halde LPG kaynaklı tüm hasarlar teminat harici olacaktır.

Bunların dışında en önemli maddeler ise şu şekilde;

  1. Onarım Yeri / Parça Türü: Hasar anında aracınızı hangi serviste yaptırabileceğiniz sigorta şirketi tarafından kısıtlanabilir. Anlaşmalı-anlaşmasız servis ve/veya yetkili-özel servis gibi kısıtlamalar konulup,aracın başka servise götürülmesi halinde muafiyet uygulamaları olabilir. Bunun önüne geçmek için poliçenizde “onarım yeri” klozununun “tüm servisler” olarak seçilmesi önemli.  Yani; “Sigortalı; hasarlı aracının onarımını Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen ölçütleri karşılayan servislerde yaptırmakta serbesttir” ibaresini poliçenizde arayın. Ve tabi ki onarım sırasında kullanılacak malzemeler ile ilgili klozun; “Hasarlı parçaların onarımının yapılamadığı durumlarda orjinal yedek parça sigorta şirketi tarafından tedarik edilir” şeklinde olmalı.
  2. Doğal Afet Teminatları: Deprem, sel-su baskını, dolu gibi teminatların tam ve muafiyetsiz olmasına dikkat edin.
  3. Kullanım Şekli ve/veya Kullanıcı ile İlgili Teminat: Aracın kullanım şekli yahut faaliyete bağlı olarak, sigorta şirketlerinin uygulamış olduğu ve bunu poliçede ilgili klozda açıkça belirttiği muafiyetler bulunmaktadır. Hasar anında bu kloza tabi bir faaliyetin tespiti halinde ilgili kloz hükümlerince muafiyet uygulanacak ya da hasarınız reddedilecektir. Aynı şekilde poliçe üzerinde belirtilen meslek indirimi, hasarsızlık indirimi gibi indirimler hasar anında doğruluğunun tespiti zorunlu olan indirim kalemleridir, poliçe priminin ucuz çıkması adına bu indirimlerin doğru olmayan şekilde poliçeye işlenmesi hasar anında hasarınızın ödenmemesine/eksik ödenmesine sebep olacaktır.
  4. İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı: Olası bir kazada kusurlu olmanız durumunda kendi aracınız dışında karşı tarafın hasarınıda ödemekle yükümlüsünüz.  Trafik sigortanız, kusurlu olmanız halinde karşı tarafın hasarını 41.000 TL ye kadar karşılayacaktır. Ancak yazımızın başında belirttiğimiz üzere piyasadaki araçların bedelleri çok yüksek.  Karşı tarafın hasarında 41.000 TL üzerindeki bedel, varsa kasko poliçenizdeki teminat limitine kadar ödenir. Bu sebeple poliçenizde IMM (İhtiyari Mali Mesuliyet) klozunu mutlak suretle kontrol edin.
  5. Oto Cam Teminatı: aracın sadece camında meydana gelen hasarlarda hasarın bir kısmını cebinizden ödememek için ilgili klozun “Maruz kalınacak cam hasarlarında Muafiyet uygulanmayacaktır” şeklinde olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Ayrıca sigorta şirketli tarafından verilen mini onarım ve asistans hizmetleri (yol yardım, ikame araç vs) gibi hususları da dikkat etmekte fayda var.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER