SON DAKİKA

Milliyet Haberleri | Gündemi Yakından Takip Edin
Corona

Şanlıurfa’daki Sit Alanlarında Gecekondu Talanı

Şanlıurfa’daki Sit Alanlarında Gecekondu Talanı
Bu haber 04 Aralık 2021 - 11:36 'de eklendi. 2.465 kez görüntülendi.

Şanlıurfa’daki Sit Alanlarında Gecekondu Talanı
Şanlıurfa’da sit alanları kaçak gecekondu yapılarak istila ediliyor. Yasalarda sit alanlarının korunması gerektiği açıkça yazılı olmasına rağmen hazine arazileri talan ediliyor. Denetimlerin arttırılması, kaçak yapıların yıkılması isteniyor.

Şanlıurfa’da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından sit alanı olarak ilan edilen alanlar gecekondulaşma tehdidi altında. Çok sayıda kaya mezarı, kuyu, sarnıç, oyuk ve yaşam alanı izleri bulunan dağlık sit alanı günden güne yok ediliyor.

 

KANUNA AYKIRI

Eyyübiye İlçesi sınırlarında bulunan Akabe mevkiinde 1. derece SİT alanı kapsamındaki arkeolojik bölgede çok sayıda kaçak ev yükseliyor. Alanda bulunan çok sayıdaki 250 metrekarelik kaçak yapının ruhsatsız olduğu biliniyor. Ayrıca, gecekonduların 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’na ve İmar Kanunu’na aykırı olduğu tespit edildi.

SAYILARI HIZLA ARTIYOR

Ancak denetim eksikliği nedeniyle her geçen gün daha fazla gecekondunun temeli atılıyor. Alanda son bir yıl içerisinde 60 kadar gecekondunun yapıldığı ifade ediliyor. Vatandaşlar yetkili mercilere bildirmelerine rağmen sonuç alamamaktan yakınıyor. Bölge sakinleri kaçak yapılan yapıların yıkılmasını istiyor.

KAÇAK GECEKONDULARA SU VE ELEKTRİK VEREN KURUMLAR DA SUÇLU

Öte yandan; Bu durum açık suç teşkil ediyor. Bu yapılara su ve elektrik enerjisi veren kurumlar da suç işlemiş oluyor.

Zira; TCK’nın “İmar kirliliğine neden olma” başlıklı 185. maddesine yetkili kişi isteği ile giren “İmar kirliliğine neden olma cezası”, ruhsatı olmadan başlatılan inşaatlar ve kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapan ya da bu hizmetlerden yararlanmasına izin veren kişilerin de cezalandırılmasını öngörüyor.

Kanunun ”cezalar” başlıklı maddesinin (a) bendi, ”Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiiller, korunması gerekli kültür ve tabiat varlığını yurt dışına kaçırmak maksadıyla işlenmiş ise verilecek cezalar bir kat artırılır” hükmünü içeriyor.

 

Vatandaşların alanın yıkım yapılarak turizme kazandırılma talepleri devam ediyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER