SON DAKİKA

Milliyet Haberleri | Gündemi Yakından Takip Edin
Corona

Alkanat; “Bıçaklarınızı bayram öncesinde keskinletin”

Alkanat; “Bıçaklarınızı bayram öncesinde keskinletin”
Bu haber 04 Temmuz 2020 - 13:40 'de eklendi. 135.752 kez görüntülendi.

Şanlıurfalı bıçak ustası Abdulkadir Alkanat, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları bıçak bilemeleri konusunda uyardı.

Kurban Bayramı’na bir ay gibi bir süre kaldı. Vatandaşlar, şimdiden Kurban Bayramı telaşına düşmeye başladılar. Birçok insan büyükbaş hayvan için ortak guruplar ararken birçoğu da tercihlerini küçükbaş hayvanlardan yana kullanmayı düşünüyor.

Kurban Bayramı’nda en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de bayramda kullanılacak bıçaklar oldu. Bıçağın türü, şekli, kalitesi ve en önemlisi ise bıçağın keskinliğinin yeteri ölçülerde olması gerektiğini belirten bıçak ustası Abdulkadir Alkanat, vatandaşları bıçaklarını Kurban Bayramı öncesinde bilemeleri konusunda uyardı.

Kurban Bayramı’nda kör bıçakların hayvanlara adeta eziyet olduğunu dile getiren Bıçak ustası Alkanat; “Bıçak konusu en çok dikkat edilmesi gereken ve en önemli konuların başında geliyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda gözünü hastanede ve acil servislerde açan vatandaşlar konusunda bayram süresince çok sayıda haber okuyor ve izliyoruz.
Bıçak kullanımı gerçekten çok önemli, ciddi sakatlanmalar ve can kaybıyla sonuçlanabilecek durumları acemi kasaplar yüzünden görmek zorunda kalıyoruz. Oysaki iş ehline verilerek daha düzenli ve mutlu bir bayram geçirmek mümkün.
Bayram öncesinde vatandaşlarımızın en fazla yapmış oldukları hata bayramdan bir ya da iki gön öncesinde bileme dükkanları önlerinde yoğunluk oluşturmaları. Oysaki özellikle bu iki hafta içerisinde bıçaklarını bilemeyecek olan vatandaşlar, bayrama daha rahat ve hazır girebilirler.

Bıçak bilendikten sonraki süreçte çok önemli. Bıçaklarınızı bileylerken dikkat etmeniz gereken kuralları sıralayacak olursak eğer, Bıçakların bilenebilmesi için ilk önemli nokta, elinizdeki bıçağın bilenmeye uygun bir çeliğe sahip olmasıdır. Günlük kullandığınız bıçaklarınızı bıçak bileme aletleri ya da masatlar ile kolaylıkla bileyebilirsiniz. Bu bileme aparatlarının kullanımı çok kolay ve güvenlidir. Masatlar ile bileme yapmak, belirli bir tecrübe gerektirmektedir.

Masatlama yaparken dikkat edilmesi gereken bıçağın kesici kenarının masat ile 15°-20° arasında tutularak, dipten uca kadar, bastırmadan bıçağınızın kendi ağırlığı ile çekmektir. Masat kullanma alışkanlığınız tecrübe kazandıkça mükemmelleşecek her denemenizde daha iyi sonuçlar alacaksınız.

Bıçak bilenirken uygulanan kenar türü, bıçak ağzının keskinliğini ve dayanıklılığını belirlemektedir. Uygulanan açı 30-40 ° arasında olmalıdır. Bileme işi büyük bir titizlik ve dikkatle yapılmalıdır.

Bıçağın kenarında ince tel çapak oluşacak şekilde, dipten uca kadar hatasız olarak uygulanmalıdır. Bileme işini bitirmek için, kesici uçta oluşan bu ince tel çapak kaldırılmadır. Bu bir bez çarkla, bir masat ya da bileme taşları ile yapılabilir. Kenar üzerinde oluşan çapak, kenar netliği iyileştirilerek, dikkatli bir şekilde kaldırılmazsa, bıçağınızın kesme netliği ve körelmeye karşı dayanıklılığı büyük ölçüde bozulabilir.
Bıçak bilemek, bu işin ehli, tecrübeli ve profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. Bıçak yüzeyinin düz bir kesim çizgisi olmalıdır. Çentikli ya da parçalı bir kenar, bıçağın kırılmasına yol açabilir. Bıçaklar ağır temizleyiciler ya da tuzlu su gibi yüksek korozyona sebep olabilecek maddelere çok uzun maruz bırakılmamalıdır. Korozyon bıçağınızda kırılmalara neden olabilir.

Bu nedenle ilk etapta mümkün olduğunca kurbanlarınızı bilen ve işin ehli olan usta kişilerin kesmesi, sağlığınız açısından çok daha önemlidir. Eğer şayet kendiniz kesecekseniz, bu durumda bıçaklarınızın bakımlarını şimdiden yaptırın ve kesim esnasında ve sonrasında az öncede belirttiğim gibi daha dikkatli olmaya özen gösterin” şeklinde konuştu.
Haber: Bülent KARACA-ÖZEL HABER

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER