SON DAKİKA

Milliyet Haberleri | Gündemi Yakından Takip Edin
Corona

Toru; “Urfalı iş adamları istihdam konusunda çok sessiz”

Toru; “Urfalı iş adamları istihdam konusunda çok sessiz”
Bu haber 17 Temmuz 2020 - 13:46 'de eklendi. 280.146 kez görüntülendi.

İş İnsanı İbrahim Toru ile yapmış olduğumuz söyleşimizin son bölümünde pandemi süreci ve istihdam konusunu konuştuk. Toru, özellikle istihdam konusunda Urfalı iş adamlarının hepsinin bu konuda çok sessiz kaldıklarını söyledi.
Keyifli sohbetimizin son bölümünde İş İnsanı İbrahim Toru ile, istihdam ve pandemi döneminde yaşananları konuştuk. Samimi açıklamalarda bulunan Toru, Şanlıurfalı iş adamlarının pandemi öncesinde de yatırımlar yapmadıklarını ve istihdama yönelik alanlar açmadıklarını söyledi.
Covid-19 tüm dünyayı etkiledi
İş insanı İbrahim Toru, pandemi sürecinin tüm dünyada insan hayatını büyük ölçüde olumsuz etkilediğini ve sürecin bundan sonraki bölümünün nasıl ve ne şekilde süreceğini bilmediğini söyledi. Herkes gibi süreci merakla izlediğini söyleyen Toru; “Tabii ki bu pandemi küresel bir olay, sadece Türkiye’mizi değil tüm dünyayı etkileyen bir olay dünyadaki tüm ülkeler bu işten zararlı çıkmıştır. Aslında Yüce Rabbimizin bir uyarısıdır. Netice itibariyle imtihanıdır. Herkesin her firmanın her kuruluşun Kendine şekil vereceği, geçmişini yad edeceği hesaplarını yapması gereken bir iştir.
Halen daha iş yerleri 1 Temmuz açılmasına rağmen bazı alanlarda biz hala açamıyoruz. Alışveriş Merkezinde tam anlamıyla faaliyete geçemedik. Şu anda alışveriş merkezlerimizin bizler için kapalı kalması açık kalmasından çok daha iyi olur. Çünkü açık haliyle zararımız çok fazla. Fakat bünyemizde çalışan elemanlar bulunmakta ve bu elemanların geçimlerini sağladıklarını düşününce bu zarara katlanmak zorunda kalıyorsunuz.”
Ülke genelinde tüm AVM’ler olumsuz etkilendi
İbrahim Toru, pandemi sürecinin özellikle iş alanlarını olumsuz etkilediğini ve bundan en çok zararlı çıkan sektörün ise AVM’ler olduğuna dikkat çekti. Toru; “AVM’miz elbette ki süreçten etkilendi. Türkiye’de Alışveriş Merkezi sadece bizimkilerin değil, Türkiye’nin tümün de alışveriş merkezinde sıkıntılı günler yaşanıyor. Özellikle toplumumuzun sağlık nedeni ki en önemli nedenlerden biriside bu pandemi sürecini Allah’ın izniyle de atlatacağız. Sabır lazım akıllılıkla hareket etmek lazım. Biz yetkililerden özellikle Grup Başkan Vekilimiz Sayın Numan Kurtulmuş bey ve yetkili Bakanlara maalesef doların kira bedellerinde TL ye çevrilmesi konusunda bir çalışma yaptık.
Hükümet tarafından da güzel karşıladı yine bizim fikrimizin Öncülüğünde tüm Türkiye’deki alışveriş merkezleri dövizden çıkıp TL bazına döndü. Bu da yerel ve yerli firmalarımıza gerçekten rahatlatacak bir ortam oldu. Çünkü bugünkü Türkiye’deki alışveriş merkezine baktığımızda özellikle birçok yabancı firmalardan Hollanda Almanya Ondan sonra Amerika firmalarına ait olan Türkiye’de İstanbul’da Ankara gibi birçok şehirde yerleri olan alışveriş merkezi olan yerlerdi. Bizler de bunlarla ilgili farkındalık olarak başlattık ve son pandemi sürecinde çok iyi yürütüldü.”
Şanlıurfa’da risk aratarak sürüyor
Şanlıurfa’da koronavirüs riskinin artarak devam ettiğinin altını çizen Toru, tehlikenin geçmediğini fakat insanların rehavete kapıldığını söyledi. Toru; “Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığı açıklaması ile birlikte Türkiye’de Şanlıurfa 7. sırada çok dikkat etmemi lazım. Bu işi şakası olmaz.
Tabiki kurallara uyacağız ve önlemlerimizi alacağız. Bu durumu fırsata çeviren olmadı mı? Tabi ki oldu. Özellikler kolonyaları ve hijyen mallarla ilgili ve bunu fırsata çeviren birçok kişilerde oldu. Bir kolonya 5 ila 6 lira iken 25 liradan bulunmaz şekle geldi. “
Sorumluluk hepimize ait
Özellikle istihdam konusunda Şanlıurfalı iş adamlarının ellerini taşın altına koymadığını söyleyen İş İnsanı İbrahim Toru, bu konuda sorumluluğun iş adamlarına ait olduğunu belirterek şöyle devam etti; “Maalesef üzülerek söylüyorum bu sorumluluk hepimize ait. Neden hepimize ait? İş adamı olsun yetkili olsun siyasetçi olsun yöneticisi olsun bu memleketin aşını ekmeğini yiyip nankörlük yapanlar varsa hepimiz versin bunun hesabını. Bugün geçenlerde bir aileden trafik kazasında 7 kişi öldü. Sivas’ta Bozovalı üç kardeş boğularak can verdi. Bugün Türkiye’nin 42 Vilayetine işçi yolluyoruz. Tarım işçileri oraya gidiyor. Hangi sebepten olursa olsun ne derseniz deyin ama hiçbir kimse oralara keyfi olarak gitmiyor.
Gidin en yakın bir ilde tarım işlerinin yaşadığı sıkıntıları görün. Oradaki insanlar çocukları perişan duş alamıyorlar akrep yılanları içerisine oradaki hareketlerine bir bakın Allah kendilerini sınıyor yaşam mücadelesi devam ediyor. Özellikle bu pandemi sürecinde maskesiz ve sıcaklıkta yaklaşık 8 10 saat sıcağın içerisinde günlük yevmiye olarakta 50 TL 60 TL 80 TL 100 TL alan kimse yok. Ben buradaki birçok kişiye özellikle bunu söylüyorum. Biz halimize şükredelim bugün birçok baktığımız Vahit Urfa’da Evlere bak arabalara bakın yarış halindeler. Gizli zenginimiz de çok. Ya Allah rızası için bütün yatırımlar arazilere gayrimenkullere gizli işler vereceğinize ya birkaç kişiyi işe al. Birkaç kişiyi işe alın ki o insanlar tarım işçiliği için gurbete gitmesin.
Fabrikalar açın işletme açın veya bir şeyler yapın ve bu konularda insanları destekleyin. O günü Sayın valimiz açıkladı yaklaşık ortalığa baktığımız vakit 5.70, 1 aileyle ilgili. Ve şu an nüfus hızına da baktığımızda en hızlı büyüyen nüfusa da Türkiye birincisi olan Şanlıurfa. Allah şahit günde 12 15 kişi kardeşlerimiz birbirinden yetenekli insan da iş istiyor. Keşke imkânım olsa bu insanlarımızı işe alabilsem hepsi pırıl pırıl üniversiteyi bitirmiş yetenekli belli bir ümit bekliyor. Ama iş kapısı yok. Bazıları da diğer şehirlerde iş var ama aile annesini babasını kardeşini bırakmak istemeyenlerde var. Gurbete gittiği vakit orada yaşam kültürüne alışacak Bir daha Urfa’ya gelmeyecek. Yani aslında Urfa’nın iş ve istihdam sahasında geniş fakat bir model çıkartılması lazım ve burada da gelecekteki gençlerimizin muhakkak iş ile buluşturmaları lazım ve bunları da siyasiler yöneticiler herkesin de bir çözüm üretmesi lazım.” şeklinde konuştu.
Haber: Bülent KARACA Kamera: İbrahim UYGUR

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER